Omladinska mreza BiH
Grin FB           Grin FB
OMBiH               ORC
Pocetna Historijat Bilten O nama Clanice mreze
 
ORC Tuzla organizovao prve dvije lokalne radionice
"Akcije protiv diskriminacije" u Vlasenici i Bratuncu

U Vlasenici, u prostorijama Omladinskog centra (14. – 15. Mart) i u Bratuncu, u prostorijama Udruženja penzionera (15. – 16. Mart) održane su prve dvije lokalne radionice "Akcije protiv diskriminacije"

Učesnici u Vlasenici bili su srednješkolci i aktivisti Omladinskog Centra Vlasenica - njih 26. U Bratuncu je učestvovalo 15 učesnika iz Omladinskih organizacija „Odisej“ Bratunac i „Bogumil“ Konjević Polje.

Dvodnevne radionice za mlade bile su zasnovane na participativnom učešću svih učesnika, putem metoda praktičnog rada u grupama. Učesnici su, putem plenarnih sesija, brainstorminga, ali najviše kroz grupni praktični rad, obradili sljedeće teme:

• Elementarna ljudska prava u teoriji i praksi (Evropska povelja o ljudskim pravima);
• Uvod, osnovni pojmovi i oblici diskriminacije;
• Liderstvo i timski rad u kontekstu priprema akcije protiv diskriminacije;
• Elementi ciklusa kampanja protiv diskriminacije;
• Ciljevi kampanja, publika, medijske izjave, akcioni plan, evaluacija kampanja za borbu protiv diskriminacije

U svojim evaluacijama učesnici su se složili da su radionice urađene na veoma zanimljiv i atraktivan način, te da su prošle u timskom radu i razumjevanju drugih. Neki od učesnika su između ostalog naveli:

• Radionica je bila veoma zanimljiva, naučila sam mnogo o diskriminaciji, što ranije nisam znala
• Najviše mi se svidjelo što smo pričali o svemu
• Otvorenost trenera

Najviše pažnje plijenila je „Priča o Muhamedu i Gordani“, (priča o diskriminacijama i predrasudama). Iz ove priče razvila se jako zanimljiva diskusija, koja se povremeno doticala i diskusije o istoriji naroda sa ovih prostora. Pored navedenih tema, učesnici su obrađivali pojmove identiteta, predrasuda i stereotipa. Ove inače teške teme za omladinu iz manjih sredina su bile jako dobro prihvaćene i bilo je zanimljivo posmatrati i učestvovati u njihovim diskusijama.

Učesnici obje radionice izrazili su želju i spremnost da i dalje učestvuju, kako u ovom projektu tako i u projektima sličnog tipa, jer je po njihovim riječima jako bitno obrazovati nove generacije o pojmu diskriminacije.

Slijedeća lokalna radionica je predviđena za 25. – 26. April ove godine, u Tuzli, o čemu će mladi sa područja Tuzle biti na vrijeme upoznati.

Više o samim radionicama, te poziv za naredne radionice biće objavljeni na našim web stranicama: www.omladina-bih.net i www.stopdiskriminacija.net.

 

 

 

    KULT BiH   SEEmotion
             
GEC Bosnia   PRONI Brcko   Transparency International   XY asocijacija
             
             
Omladinska mreža Bosne i Hercegovine - Youth network of Bosnia and Herzegovina - Омладинска мрежа Босне и Херцеговине