Omladinska mreza BiH
Grin FB           Grin FB
OMBiH               ORC
Pocetna Historijat Bilten O nama Clanice mreze
 
ANALIZA ANKETE MLADI MOGU IZGRADITI BOLJE DRUŠTVO

U periodu od februara do aprila 2013. godine, u okviru projekta "You(th) can make better local society!" („Mladi mogu izgraditi bolje društvo“) podržanog od fondacije „Balkan Trust for Democracy (BTD) - German Marshall Fund of the United States“, Helsinški Parlament Građana (hCa) / Omladinski Resursni Centar (ORC) Tuzla je zajedno sa omladinskim organizacijama – članicama Omladinske Mreže Bosne i Hercegovine, izvršio anketiranje mladih u 8 opština/općina Bosne i Hercegovine i to:

- 4 opštine/općine u kojima nije došlo do promjene lokalnih organa vlasti nakon lokalnih izbora održanih u Oktobru 2012. godine, a to su: Konjic, Lopare, Doboj, Bosanska Krupa (po 2 opštine/općine iz Federacije i Republike Srpske):

- 4 opštine/općine u kojima je došlo do promjene lokalnih organa vlasti nakon Lokalnih izbora u Oktobru 2012. godine, a to su: Bihać, Brod, Bratunac i Olovo (također po 2 opštine/općine iz Federacije i Republike Srpske):

Ukupno je popunjeno 1600 upitnika (po 200 upitnika u svakom od navedenih opština/općina).
Anketni upitnik je sadržavao 16 pitanja, od kojih je 14 bilo sa ponuđenim odgovorima koje su ispitanici odabirali (zaokruživali), a kod nekih imali mogućnost da dopišu svoj odgovor, a 2 pitanja su bila opisna. Također, upitnici u opštinama/općinama u kojima je došlo do promjene vlasti nakon Lokalnih izbora 2012. godine i onih u kojima nije došlo do promjene vlasti nisi bili u potpunosti isti tj. neka pitanja su bila modifikovana da bi dobili što bolje pokazatelje.

U distribuciji i anketiranju su nam veoma pomogli naši partneri – omladinske organizacije i pojedinci iz BiH, kojima se zahvaljujemo na vremenu i trudu koji su odvojili za ovo: Demokratski Centar „Nove Nade“ Bihać, Udruženje Građana „Kriva Rijeka“ Olovo, OO Odisej Bratunac, Volonteri i prijatelji Konjica, UG „Navis“ Brod, „EKO Leonardo“ Priboj, NVO Topeer Doboj.

Koristimo se prilikom i da se ovim putem zahvalimo svim pojedincima koji su odvojili svoje vrijeme da daju doprinos ovoj našoj analizi popunjavanjem upitnika na terenu.

Klikni ovdje za preuzimanje Analize ankete (PDF 720 KB)

hCa / ORC Tuzla
Tuzla, April godine

 

 

    KULT BiH   SEEmotion
             
GEC Bosnia   PRONI Brcko   Transparency International   XY asocijacija
             
             
Omladinska mreža Bosne i Hercegovine - Youth network of Bosnia and Herzegovina - Омладинска мрежа Босне и Херцеговине