Omladinska mreza BiH
Grin FB           Grin FB
OMBiH               ORC
Pocetna Historijat Bilten O nama Clanice mreze
 
„Veče vaše priče“

28.09.2018.godine u prostorijama Kuće Plamena Mira održana je završna aktivnost u sklopu kampanje za povrat pisane riječi među mlade u Tuzli: Literatura kao UTOPIJA?, pod nazivom „Veče vaše priče“.

Završna aktivnost je sumirala sve aktivnosti koje su bile sprovedene u sklopu kampanje, kao što su:

-Ulična akcija „Pjesma za tebe“ koja je realizovana 13.09.2018.godine je na ulicama grada Tuzle. Cilj akcije je bio da prije svega popravi i uljepša dan našim sugrađanima poznatom poezijom domaćih i stranih autora koju su djelili naši volonteri OG ORC-a Tuzla. Uličnom akcijom su također mladi upoznati sa samim projektom, jer se na poleđini svake pjesme nalazilo više o projektu.

-Radionice kreativne komunikacije koju je vodio direktor ORC-a Tuzla Miralem Tursinović. Sa učesnicima radionice je kroz vježbe odrađena tema komunikacije (verbalne i neverbalne). Radionica je bazirana na kreativnoj komunikaciji i oslobađanju emocija kod mladih, koji se u današnje vrijeme moderne tehnologije sve više povlače u sebe.

-Radionice „Uvod u književne vode“ koju je vodio naš priznati domaći pisac Isa Balkan. Učesnici radionica su imali priliku da se upoznaju sa dadaizmom i tehnikama pisanja kroz dadaizam, te naravno sa samim načinom rada Isa Balkana.

-Na pomenutom događaju „Veče vaše priče“ publika je imala priliku da uz zvuke akustične gitare uživa u prizoru i posluša mala književna dostignuća učesnika kampanje za povrat pisane riječi među mlade.
Učesnici su se za njihovo književno veče imali priliku pripremiti na već pomenutim radionicama, na kojima su učili tehnike pisanja, te oslobađanja emocija.
Pored samih učesnika publici se predstavio još jedan naš poznati domaći pisac Mario Vranješ sa u njemu prepoznatljivom stilu, pjesmom „Krkan“.

-Također, predstavljeni su i rezultati ankete „Vaše vrijeme u virtualnom svijetu“. Anketiranje mladih grada Tuzle vršeno je u tokom čitave kampanje i pokazalo je da većina mladih provodi više od 6 sati dnevno na internetu, te da postoje mladi koji se nažalost ne sjećaju kada su pročitali svoju poslednju knjigu. Poražavajuća činjenica je da mladi pored svih mogućnosti koje Internet pruža, najviše svog vremena provedu na društvenim mrežama, čak njih 60,274%. Podaci nisu poražavajući, ali su svakako zabrinjavajući.

-Događaj je završio izredbom numere The Cranberries-Zombie, koja nosi veoma snažnu antiratnu poruku, te nas opominje koliko je nekada važno “staviti” riječi na papir.

Projekat je realizovao Omladinski resursni centar Tuzla, pod pokroviteljstvom Fondacije Tuzlanske Zajednice.

 

Anna Lindh

Omladinski resursni centar


Insight on Conflict

 

    KULT BiH   SEEmotion
             
GEC Bosnia   PRONI Brcko   Transparency International   XY asocijacija
             
             
Omladinska mreža Bosne i Hercegovine - Youth network of Bosnia and Herzegovina - Омладинска мрежа Босне и Херцеговине