Omladinska mreza BiH
Grin FB           Grin FB
OMBiH               ORC
Pocetna Historijat Bilten O nama Clanice mreze
 
Pismo iz BiH

 

Dragi prijatelji,

Vjerovatno ste putem medija doznali da je u posljednjih nekoliko dana nezapamćena katastrofa pogodila Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Nezabilježene poplave prekrile su vodom više od jedne trećine BiH. Čitavi gradovi su pod vodom. Više desetina hiljada ljudi je evakuisano. Ima i žrtvava, ali još uvjek niko ne saopštava brojeve. Mnogo mjesta, naselja i sela je vodom odsječeno od ostatka svijeta. Da stvar bude još gora, pokrenula su se klizišta, nestalo je na desetine naselja i sela, na stotine kuća. Nema struje. Nema vode. Komunikacije u više od pola BiH su u prekidu. Mi iz Tuzle, osim djelomično usa Sarajevom, nemamo nikakve mogućnosti putne komunikacije sa ostalim gradovima u BIH. Nekoliko graničnih prelaza sa Srbijom i Hrvatskom je zatvoreno. Vojska BiH, policija, službe spašavanja te mnogi volonteri iz BiH i inostranstva pokušavaju da doture hranu, vodu i humanitarnu pomoć unesrećenima. Gradovi Maglaj, Bijeljina, Doboj, Bosanski Šamac i Brčko, te veliki broj sela su još uvjek pod vodom. Nivo vode negdje doseže i 5 metara. Iako je kiša prestala, rijeke Sava, Bosna i Drina još uvjek prijete. U narednom periodu, zbog zagađene vode i velikog broja leševa uginulih domaćih životinja, očekuju se i zarazne bolesti. Na desetine hiljada građana BiH je evakuirano. Mnogi se nemaju gdje vratiti jer njihove kuće, naselja i sela više ne postoje.

U ovakvim teškim okolnostima mi iz Omladinskog resursnog centra (ORC) Tuzla prinuđeni smo da sve naše trenutne projektne aktivnosti pomjerimo ili otkažemo. To se prije svega odnosti na koordinaciju Anna Lindh mreže BiH, te zajedničke aktivnosti u mreži, kao i sve aktivnosti unutar partnerskog projekta: "Cross-border citizens’ network for peace, inter-communal reconciliation & human security in western Balkans, uključujući i istraživanje o nasilju u školama, koje rade naši istraživači iz PRONI Brčko. Stvar je jednostavna – Brčko je poplavljeno, Jasmin Jašarević nema mogućnost da putuje u BIjeljinu, Tuzlu ili ORašje, a većina osnovnih i srednjih škola, te fakulteta ne izvode nastavu.

Umjesto toga, sve naše potencijale, kapacitete i resurse usmjeravamo na prikupljanje i distribuciju humanitarne pomoći, uz pomoć naših mladih volontera iz Omladinske grupe Omladinskog resursnog centra Tuzla, te pomoć u saniranju posljedica katastrofe koja nas je zadesila.

Nadamo se da razumijete ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo, nadamo se da ova naša odluka neće prouzročiti nelagodnosti našim partnerima u projektima. Čim se situacija u BIH koliko-toliko stabilizuje, nastavićemo da radimo na našim redovnim aktivnostima.

U međuvremenu, narodu BIH je svaka pomoć dobrodošla. Pitka voda, lijekovi, konzervirana hrana, hrana za bebe, higijenske potrepštine, oprema za čišćenje, odjeća, agregati za struju…

Srdačno,

Miralem Tursinović
Omladinski Resursni Centar Tuzla

 

Helsinški Parlament Građana (hCa) Tuzla
Helsinki Citizens' Assembly (hCa) Tuzla
Omladinski resursni centar Tuzla
Youth Resource Center Tuzla
Hadži Bakirbega Tuzlića 1, 75000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina
Tel/fax: ++387 35 258 077
e-mail: hcatuzla@bih.net.ba, orctuzla@bih.net.ba
www.omladina-bih.net

 

 

    KULT BiH   SEEmotion
             
GEC Bosnia   PRONI Brcko   Transparency International   XY asocijacija
             
             
Omladinska mreža Bosne i Hercegovine - Youth network of Bosnia and Herzegovina - Омладинска мрежа Босне и Херцеговине