Omladinska mreza BiH
Grin FB           Grin FB
OMBiH               ORC
Pocetna Historijat Bilten O nama Clanice mreze
 
Omladinska mreža Bosne i Hercegovine je neformalni skup vanstranačkih organizacija, grupa i osoba koje zadovoljavaju potrebe mladih u entitetima, aktivno ih uključujući u izgradnju demokratskih vrijednosti i jačanje civilnog društva. (Misija hCa Omladinske mreže u Bosni i Hercegovini, ustanovljena na radionici strateškog planiranja u Kulašima, 11. - 17. Juli 1999.g).
    PARTNERSTVO ZA MIR
 

Izvještaj sa održane regionalne ekspertne konferencije "Partnersto za mir - pogodnosti i izazovi za susjedne zemlje", održane u Tuzli, 22. - 23. januara 2009 Kliknite ovdje da snimite primjerak knjižice u PDF formatu (1,56 mb)

 

   
    PARTNERSTVO ZA MIR
 
Kliknite ovdje ili na link ispod da snimite Izvještaj sa javnih tribina održanih u Mostaru, Bijeljini i Tuzli na temu "Značaj članstva BiH u Partnerstvu za mir" održanih tokom 2008. godine. Dokument je u PDF formatu veličine 300 kb
   
    Aktivno učešće mladih u javnom životu
 

Dragi prijatelji,
u proteklom periodu hCa Tuzla i hCa Banjaluka je sprovelo istraživanje aktivnog učešća mladih u javnom životu. Ukoliko želite izvještaj o tome kliknite ovdje.

   
    Mladi BiH, stvarajmo svoju budućnost
 

Finalni izvještaj sa konferencije "Mladi BiH, stvarajmo svoju budućnost" koja se održala 7-12 novembra 2005. u organizaciji Vlade SAD-a, CIDA i Svjetske banke je gotov i možete ga snimiti ako kliknete ovdje.

   
    ALMANAH
 

Kliknite ovdje ili na link ispod da snimite Almanah 2005 adresarom Donatora / Fondacijau za Jugoistočnu Europu u PDF formatu veličine 506 kb

   
    MLADI ZAPADNOG BALKANA
 

Klikni ovdje ili na link ispod da snimiš izvještaj sa omladinske konferencije "Mladi zapadnog balkana - položaji, izazovi, prijetnje", održanog u Hotelu Tuzla od 22-25 novembra 2004. godine u PDF formatu veličine 1.011 kb

   
    Priručnik za omladinski rad
 

Klikni ovdje ili na link ispod da snimiš Priručnik za omladinski rad u ZIP formatu veličine 3.232 kb

   
    ALMANAH
 

Kliknite ovdje ili na link ispod da snimite Almanah 2004 sa bazom podataka omladinskih organizacija u BiH u PDF formatu veličine 298 kb

   
    ALMANAH
 

Almanah 2011 - Zajedno protiv diskriminacije - Zajedno protiv militarizma
(PDF file 1,88 mb)

   
    Zakon o omladinskom organizovanju Republike Srpske
 

Zakon o omladinskom organizovanju RS
(PDF file 104 kb)

 

   
    Zakon o omladinskom organizovanju Republike Srpske
 

Zakon o mladima - Sl. novine FBiH 36-10
(DOC file 110 kb)

 

 

   
    REZULTATI ISTRAŽIVANJA I ANALIZA ANKETE - DRUŠTVENO ZBLIŽAVANJE, RAVNOPRAVNO UČEŠĆE MANJINA U BiH
 

U periodu od Decembra 2009 do kraja januara 2010 godine, u okviru projekta "Regionalna omladinska akcija protiv diskriminacije", Omladinski resursni centar Tuzla je zajedno sa omladinskim organizacijama - članicama Omladinske Mreže u BiH izvršio je anketiranje građana Bosne i Hercegovine. Pred vama se nalazi analiza i statistika ankete rađene u 18 gradova Bosne i Hercegovine.
Upitnici su distribuirani (čirilićna i latinična verzija) i popunjavani u: Bosanskom Petrovcu, Jablanici, Konjicu, Maglaju, Sarajevu, Tuzli, Zenici, Banja Luci, Bijeljini, Derventi, Doboju, Mrkonjić Gradu, Prijedoru, Šekovićima, Srebrenici, Zvorniku i Brčko Distriktu BiH. Ukupno je popunjeno 1.526 upitnika, od toga 662 u Federaciji BiH, 764 u Republici Srpskoj i 100 upitnika u Brčko Distriktu BiH. Anketa je sadržavala 24 pitanja, od kojih je nekoliko pitanja bilo opisnog karaktera.

   
    Značaj članstva BiH u Partnerstvu za mir
 

Izvještaj sa Ekspertnog sastanka "Značaj članstva Bosne i Hercegovine u Partnerstvu za mir" koji se održao u Sarajevu u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, 19.10.2007. godine je odštampan i distribuiran. Ovdje možete preuzeti njegovu verziju u PDF-u.

   
    Kulture, jezici, identiteti i ostala marginalna pitanja
 

Izvještaj sa Konferencije: Kulture, jezici, identiteti i ostala marginalna pitanja, koja se održala 2-3 novembra u Tuzli. Izvještja je štampan u vidu knjižice a ovo je njegova verzija u PDF formatu. Kliknite ovdje da bi ga otvorili i snimili.

   
    You(th) can make changes - if you(th) can get a chance
 

U periodu od 1.3.2008 do 1.4.2008 godine 2008. godine u okviru projekta "You(th) can make changes - if you(th) can get a chance" ("Mladi mogu napraviti promjene - ukoliko mladi dobiju šansu") - podržanom od strane NED Washington i Kanadske Ambasade Sarajevo, Helsinški Parlament Građana (hCa) / Omladinski Resursni Centar (ORC) Tuzla je zajedno sa omladinskim organizacijama - članicama Omladinske Mreže Bosne i Hercegovine izvršio anketiranje mladih iz tri regije: Podrinje, Sjeveroistočna BiH i Hercegovina. U distribuciji i anketiranju aktivno su učestvovale partnerske organizacije ovog projekta: Multimedijalni Centar Mladih (MCM) Zvornik, Inicijativa za razvoj i saradnju u Bosni i Hercegovini - IRS (Ured Mostar) i KULT BiH (Ured Gradačac). Osim u pomenutim regijama, upitnici su popunjavani i ustalim gradovima BiH zahvaljujući omladinskim organizacijama - članicama omladinske Mreže BiH.

   
    Analiza Logičkog Okvira (LFA)
 

LFA je koristan alat u planiranju i monitoringu a i evaluaciji menadžmenta razvojnih projekta. To nije jedini alat za planiranje niti bi se trebalo smatrati kao jedini, ali njegovo korištenje pouspješuje čisto i specifično razmišljanje o projektnim ciljevima koje treba postići i kako ih postići, te naglašava one aspekte od kojih uspjeh projekta zavisi. (Word 570 kb) Klikni ovdje da snimiš.

   
    Praktični vodič: Kako funkcionišu nevladine organizacije
 

Obzirom da je u Bosni i Hercegovini razumijevanje funkcionisanja civilnog sektora još uvijek na niskom nivou, svrha ovog vodiča je da ukaže na značaj nevladinih organizacija u razvoju društva u cjelini i na
njihovu ulogu ravnopravnog partnera vladinom i privatnom sektoru u planiranju razvoja i donošenju razvojnih odluka. Pored toga, cilj je da se ovim Vodičem ukaže na probleme s kojima se susreću nevladine organizacije u svom razvoju te da im se pomogne u prepoznavanju i rješavanju problema u upravljanju organizacijom i projektima, kao i ispunjavanju svoje uloge "glasa građana" kroz javno zagovaranje te problema u finansiranju. Iako ima karakter praktičnih smjernica, Vodič sadrži i određene teorijske osnove, a sve u cilju boljeg razumijevanja: pojma, razvoja, uloge i osnovnih elemenata rada nevladinih organizacija. (PDF 1,10 mb) Klikni ovdje da snimiš.

   
    PROJEKTNI BUDŽET I RAČUNOVODSTVO
 

Izvrstan vodič za planiranje, monitoring i pregled Budžeta za vaše projektne aktivnosti. Svi oni koji nemaju posebnog iskustva svakako mogu imati koristi od ovog dokumenta. (Word 620 kb) Klikni ovdje da snimiš.

 

   
    Kako izgraditi dobru malu nevladinu organizaciju
 

Interesantna i korisna knjižica za one koji tek rade na izgradnji NVO-a. Na žalost knjižica je na engleskom jeziku i nadamo se da će biti uskoro i verzija na našim jezicima.
Izdavač je grupa autora iz Velike Britanije. (PDF 700 kb) Klikni ovdje da sminiš.

 

   
    BOND-ov priručnik
 

Osnovne upute za prikupljanje sredstava za male NVO-e u zemljama razvoja sa listom donatora. (Word dokument, 638 kb) Klikni ovdje da ga snimiš.

   
    UNDP -ov Priručnik za nevladine organizacije u BiH
 

UNDP -ov Priručnik za nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini (PDF 1.12 mb)
Vrlo obilan i bogat priručnik za nevladine organizacije u BiH koji toplo preporučujemo.

Prilozi uz UNDP -ov Priručnik za nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini (PDF 914 kb)
Izvrstan dodatak uz priručnik sa mnoštvom veoma korisnih informacija i primjera (strateško planiranje, saopštenja za javnost, kako registrovati organizaciju, osnovni akti, regulative).

   
    Partnerstvo za mir i Bosanskohercegovačko društvo
 

Analiza ankete "Partnerstvo za mir i Bosanskohercegovačko društvo".
Omladinski resursni centar je tokom 2006 radio na analizi ankete: "Partnerstvo za mir i BH društvo" podržanu od strane Američke Ambasade u Sarajevu. Ovdje imate PDF verziju analize (470 kb). Kliknite ovdje da je sebi snimite.

 

   
    Priručnik za trenere o različitostima
 

Priručnik za trenere o različitostima (PDF file - 650 kb) pruža mogućnosti za učenje i može se koristiti nezavisno. Priručnik sadrži informacije i koncepte o rasizmu, diskriminaciji, ksenofobiji sa naglaskom na važnost jednakosti među polovima i dječijim pravima. Takode sadrži informacije i specifične situacije grupa po regijama bazirano na istraživačkim radovima i izvještajima NVO-a prezentovanih na radionicama u svakoj regiji.

 

   
    Kako osnovati i registrovati poslovno udruženje u BiH
 
   
    Priručnik za omladinski rad
 
   

 

 

 

    KULT BiH   SEEmotion
             
GEC Bosnia   PRONI Brcko   Transparency International   XY asocijacija
             
             
Omladinska mreža Bosne i Hercegovine - Youth network of Bosnia and Herzegovina - Омладинска мрежа Босне и Херцеговине