Omladinska mreza BiH
Grin FB           Grin FB
OMBiH               ORC
Pocetna Historijat Bilten O nama Clanice mreze
 

AKTIVNOSTI ORC/HCA U JUNU 2017.


Održan deveti godišnji sastanak ALF mreže u BiH

U Tuzli je, periodu od 9. do 10. juna održan deveti godišnji sastanak članica ALF mreže Bosne i Hercegovine. Sastanku u Tuzli je prisustvovalo 20 predstavnika iz 17 organizacija članica ALF Mreže BiH, te jedne organizacije koja nije članica (Balkan Diskurs Sarajevo). Sastanak je bio prilika da članice mreže razgovaraju o aktivnostima ALF BiH u proteklom periodu, upoznaju se sa ALF projektom „Learning indeed“, koji realizuje Omladinski klub Pod istim suncem Jablanica, Informišu o pokrenutoj peticiji za Concert Hall Sarajevo i Muzej mira i kulture, koju realizira IPC Sarajevska zima Sarajevo (ukoliko želite da se pridružite i potpišete peticiju, tekst peticije se nalazi na kraju biltena – u rubrici “informacije”), upoznaju o narednim koracima i aktivnostima ALF BiH i ALF međunarodne mreže, te rade na izradi SWOT analize mreže i kratkoročnim strateškim ciljevima i pravcima mreže.

U okviru sastanka održan je i sastanak Upravnog odbora mreže. Neki od zaključaka sa sastanka Odbora bili su:

Pokretanje inicijative za osnivanje ALF mreže u Srbiji, i njeno priključivanje ALF;

Usvojen je izvještaj o radu glavne kancelarije mreže u proteklom periodu, kao i plan rada ALF za period do kraja 2017. godine u okviru kojega će se odvijati i aktivnosti ALF Mreže BiH;

Zauzet je i zvanični stav UO ALF Mreže BiH da se u budućoj selekciji predstavnika iz BiH za međunarodno predstavljanje ALF članica iz BiH obavezno uzme u obzir i preporuka Glavne kancelarije ALF BiH, što do sada nije bio slučaj;

Usvojena je inicijativa o osnivanju „Savjeta za saradnju i međunarodnu saradnju“ ALF BiH, koji bi brojao 5-7 članova, starijih od 45 godina, sa zastupljenošću oba pola, sa zastupljenošću svih dijelova BiH. Članovi Savjeta mreže bi u narednom periodu svojim ugledom i kontaktima pomogli razvoju ALF mreže BiH;

Odlučeno je da se ALF BiH mreža ubuduće prijavljuje na otvorene pozive i drugih donatora koji podržavaju rad i izgradnju kapaciteta mreža organizacija civilnog društva;

Usvojena je inicijativa o konačnom uspostavljanju saradnje sa nadležnim BiH ministarstvom (Ministarstvo vanjskih poslova BiH), kako bi ALF mreža BiH dobila institucionalnog partera u BiH;

Usvojen je prijedlog da se članice iz BiH koje su učestvovale kao partneri na projektima drugih ALF mreže pozovu u članstvo ALF Mreže BiH;

Više informacija, kao i sve izvještaje možete pronaći na: www.omladina-bih.net i
http://www.annalindhfoundation.org/networks/bosnia-and-herzegovina


Osnovano Vijeće mladih Tuzle


U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla 2. Juna održana je osnivačka skupština Vijeća mladih grada Tuzla, kojoj su prisustvovali članovi 14 tuzlanskih omladinskih organizacija koje su, nakon višemjesečnog procesa, uspjele osnovati jedinstveno zajedničko tijelo – Vijeće mladih. Događaju su prisustvovali predstavnici Grada Tuzla, na čelu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem, predstavnici drugih organizacija, kao i zainteresovani građani.

Na osnivačkoj skupštini izabrana je predsjednica Vijeća mladih Asja Dizdarević i njen zamjenik Amar Kalajlić. U upravnom odboru ORC Tuzla će predstavljati Slobodan Blagovčanin.

Vijeće mladih grada Tuzla trenutno čine predstavnici omladinskih udruženja: “Mladi Tuzle“; „Multi“; „Ekosol“; „Medicus“; „akustikUM“; Omladinski pokret „Revolt“; Civilna, edukativna i transparentna platforma; KUD „Pasci“; Odred izviđača „Krin“; Pozorište mladih Tuzla; Tuzlanski otvoreni centar; Omladinski resursni centar, Klub borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“ i Organizacija za djecu i mlade “Osmijeh za Osmijeh”

„Tolerantni gulaš“

U Nedjelju, 17. juna je u tuzlanskom prigradskom naselju Požarnica održana tradicionalna manifestacija "Tolerantni gulaš". Tolerantni gulaš organizuje udruženje mladih „Obnova“ Požarnica, a cilj je povezivanje ljudi, predstavnika organizacija zajedničko druženje i razmjenjivanje poznanstava i kontakata.

Posebnu draž ovoj manifestaciji daje činjenica da je Požarnica povratničko naselje u kojem su prije rata pretežno živjeli Srbi, tako da tolerantni gulaš ujedno predstasvlja i poveznicu koja omogućava promociju suživota između Bošnjaka, Srba, i Hrvata koji su se odazvali ovom druženju.

Svoje učešće u pravljenju gulaša u Požarnici uzeo je i Omladinski Resursni Centar Tuzla, sa predstavnicima: Mirela Biković, Adi Selman i Miralem Tursinović, koji su - po mišljenju mnogih, a uz vođstvo Leile Selimović, napravili najukusniji gulaš na ovim susretima.

Učešće na radionici u Brčkom

Kako osnažiti bh kapacitete za zaštitu i praćenje stanja ljudskih prava u BiH i udružiti napore u pružanju podataka o stvarnom stanju na terenu, uz snažnu ulogu medija i javnosti

U Brčkom je 13. Juna održana radionica organizacija civilnog društva i medija, u organizaciji EU SOCEM projekta i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Radionica je organizovana u cilju uspostavljanja bolje saradnje između institucija i civilnog sektora, sa posebnim fokusom na saradnju u praćenju stanja ljudskih prava u BiH.

Na radionici je predstavljena baza podataka o predmetima diskriminacije i podaci potrebni za praćenje stanja ljudskih prava u našoj državi. Ispred ORC Tuzla radionici su prisustvovali Miralem Tursinović i Slobodan Blagovčanin

Učešće na konferenciji u Tuzli

Konferencija „Nasilje i zlostavljanje putem informaciono - komunikacijskih tehnologija - dobno prikladni nastavni plan i program za osnovne i srednje škole u Tuzlanskom kantonu“

S ciljem stvaranja sigurnog virtuelnog okruženja za djecu, organizacija Save the Children pokrenula je projekat „Sigurni i spojeni u susretu i virtuelnoj sredini koja je sigurna za djecu“, a koji se provodi u BiH i Srbiji. U sklopu ovoga projekta 21. juna u Tuzli održana je i konferencija „Nasilje i zlostavljanje putem informaciono-komunikacijskih tehnologija - dobno prikladni nastavni plan i program za osnovne i srednje škole u Tuzlanskom kantonu“. Na ovoj konferenciji su prezentirani rezultati višemjesečnog rada u Tuzlanskom kantonu, gdje je u 10 osnovnih i srednjih škola pilotiran dobno prikladan nastavni plan i program, koji obuhvata i teme koje se tiču sigurnosti na internetu. Ovaj projekat je započet prošle godine u Tuzlanskom kantonu, a realizuju ga Pedagoški zavod, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, uz podršku organizacije Save the Children.

Predstavnice Omladinskog resursnog centra Tuzla na ovoj konferenciji bile su Ivana Jokić i Merita Sokoli.

Obnavljanje kulture mira - panel

Panel diskusija pod nazivom „Obnavljanje kulture mira“ održana je u hotelu Holiday u Sarajevu, 22. Juna. Na panel diskusiji, koju je organizovala organizacija posvećena miru i stabilnosti u BiH i regiji „Centar za postkonfliktna istraživanja“ (Post-conflict research center) Sarajevo učestvovali su predstavnici nevladinih organizacija i građani, koji su razgovarali o izgradnji mira u prethodnih 20 godina u Bosni i Hercegovini.

Panel diskusija je realizovana uz pomoć Međunarodnog krivičnog tribunala za Bivšu Jugoslaviju, a jedan od govornika na panelu bio je i predstavnik ORC Tuzla – Slobodan Blagovčanin.

Prezentacija YES – programa za mlade
U četvrtak 22. Juna, u prostorijama SOS Dječijih sela Tuzla, održana je se prezentacija rada „YES“ Centra – SOS Dječija sela BiH. Cilj ove prezentacije bio je upoznavanje „YES“ Centra i menadžmenta same organizacije sa omladinskim organizacijama koje djeluju u Tuzli, koje su pritom članice Vijeća maldih Grada Tuzle.

„YES“ Centar je ponudio svim organizacijama partnersku saradnju prilikom implementacije programa ili projekata, kako bi zajedničkim snagama poboljšali uslove života mladih osoba. Tom prilikom su istakli da su njihova ciljna grupa mladi pod rizikom.

Pored ostalih omladinskih organizacija iz Tuzle, i Omladinski resursni centar Tuzla je uzeo učešće na ovoj prezentaciji, a predstavnica je bila Mirela Biković. Više o YES programu za mlade možete pronaći na kraju ovog biltena – u rubrici „Saopštenja, informacije, pozivi, donatori“

Omladinska grupa ORC Tuzla

YOUTH 4 better future

Omladinska grupa i ORC Tuzla sa zadovoljstvom vas obavještavaju da je projektni
grant „Mladi za bolju budućnost“ odobren od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Projekat će se realizovati u 4 grada u Bosni i Hercegovini (Vitez, Brčko, Doboj i Tuzla), i na njegovoj realizaciji će biti uključene samo mlade osobe. Cilj projekta je da se, kroz tehnike Forum teatra sa mladima, radi na suzbijanju diskriminacije, da se upoznaju sa terminima poput stereotipa, identiteta, ljudskih prava i vršnjačke edukacije.

Također, tokom realizacije projekta snimaće se i dva video uratka. Jedan video uradak će biti promotivnog tipa i najaviti projektne aktivnosti, dok drugi će biti dokumentarnog karaktera.

Projekat sa realizacijom kreće u mjesecu septembru tekuće godine.

Trening – Vizije omladinskog rada

U Vršcu je od 9. do 15. juna održan trening kurs za vizualizaciju, pod nazivom „Vizije omladinskog rada“. Trening kurs „Vizije omladinskog rada“ je prvi od dva treninga koji se realizuju za omladinske radnike i aktiviste iz Srbije, BiH, Slovenije, Turske i Grčke.

Cilj projekta, koji se realizuje pod pokroviteljstvom Evropske Komisije kroz program Erasmus+, jeste jačanje kapaciteta omladinskih organizacija za uključivanje okoline u omladinski rad kroz digitalnu komunikaciju i korištenje vizualnih poruka.

Organizator treninga, organizacija iz Srbije „BUM“ zakazala je slijedeći trening u septembru na Halkidikiju. Predstavnik Omladinske grupe ORC Tuzla bio je Emir Karamujić.

Redovne aktivnosti ORC i hCa Tuzla:

Tokom juna radili smo na održavanju i razvoju komunikacija i koordinacije unutar Omladinske mreže Bosne i Hercegovine (www.omladina-bih.net). U okviru toga smo svakodnevno na mejling listu mreže (posta@omladina-bih.net), ali i na druge adrese u Bosni i Hercegovini i regiji distribuirali informacije interesantne za mlade i omladinski aktivizam u BiH. Vršili smo korespondenciju sa organizacijama i pojedincima zainteresovanim za rad mreže, odgovarali na upite vezane za određene aktivnosti, edukacije i ostale informacije vezane za aktivizam mladih u BiH.

 

PLANOVI HCA/ORC-A ZA JULI 2017.


- Sprovođenje redovnih aktivnosti kroz Omladinsku mrežu BIH;
- Aktivno učešće u međunarodnoj ALF mreži, održavanje i logistička podrška ALF Mreži Bosne i Hercegovine – selekcija učesnika iz ALF BiH za učešće u međumrežnim aktivnostima u projektima: Kīmiyya - Women Actresses of Dialogue (Napulj, 11. – 14. Septembar 2 učesnika iz ALF BiH); „3.S. for Intercultural Citizenship Education” (Tangier, Maroko, 2. – 8. Avgust 2 učesnika iz ALF BIH, Mazara del vallo, Italija, 17 - 23 Avgust 4 učesnika iz ALF BiH, Bursa, Turska, 7 - 13 Septembar 3 učesnika iz ALF BiH);
- Nastavak aktivnosti na partnerskom projektu „Crew from the hood – Messages from province“, sa partnerima iz Srbije (Forum građanske akcije – FORCA Požega) i Crne Gore (NGO Fenomeni Kolašin).
- Zasluženi godišnji odmori

 

Molba za podršku:

Dragi prijatelji,
Mjesečni informativni bilten Omladinske Mreže u Bosni i Hercegovini izlazi konstantno već 18 punih godina (od 1999. godine) Bilten se uređuje, dizajnira, prevodi na engleski jezik i distribuira na oko 10.000 e-mail adresa u BiH, Evropi i svijetu. U njemu prenosimo informacije o aktivnostima omladinskih organizacija iz BiH. Te informacije dolaze do čitalaca širom svijeta (putem e-maila, fb grupa, web portala i stranica) i često su prenošene u drugim izvorima i medijima. Isto tako, u biltenu donosimo informacije interesantne za mlade u BiH (seminari, treninzi, volontiranje, prakse, pozivi za grantove, razmjene...) Bilten radimo potpuno volonterski (bez ikakvih nadoknada za uređivanje, prevođenje, dizajn ili distribuciju.

Trenutno smo u situaciji da – nakon ovog izdanja – obustavimo izdavanje biltena, prije svega zbog nedostatka finansija. Bilo koja vrsta Vaše pomoći nam je svakako dobrodošla. Ukoliko se odlučite da nas simbolično finansijski podržite, i time nam pomognete u daljnjem izdavanju mjesečnog biltena, bićemo veoma zahvalni. Naši bankovni podaci su:

Omladinski resursni centar (ORC) Tuzla
Naziv banke: UniCredit Bank d.d. Mostar
Kardinala Stepinca bb, 88000 Mostar, BiH

Za uplate iz BIH, broj računa je: 3383002261768516

Za uplate iz inostranstva (euri)
Bank Swift: UNCRBA22
Bank Account Number: 25005565101
IBAN: BA39 3383 0048 9030 9533

 

 

Anna Lindh

Omladinski resursni centar


Insight on Conflict

 

    KULT BiH   SEEmotion
             
GEC Bosnia   PRONI Brcko   Transparency International   XY asocijacija
             
             
Omladinska mreža Bosne i Hercegovine - Youth network of Bosnia and Herzegovina - Омладинска мрежа Босне и Херцеговине