Omladinska mreza BiH
Grin FB           Grin FB
OMBiH               ORC
Pocetna Historijat Bilten O nama Clanice mreze
 

AKTIVNOSTI ORC/HCA U FEBRUAR 2018.


„Mladi za bolju budućnost“

U sklopu projekta „Youth 4 better future“ tokom februara su održane četiri trodnevne vršnjačke radionice u Tuzli, Brčkom, Vitezu i Doboju. Radionice je prošlo 85 mladih iz gore pomenutih gradova.

Učesnici su imali priliku da obrade teme kao što su: identitet, stereotipi, predrasude i dikriminacija.

Radionice su bile interaktivnog tipa, a obrada tema počela ja sa identitetom. Naredna dva dana učesnici su učili o predrasudama, stereotipima i diskriminaciji. Sa obzirom da su radionice bile interaktivnog tipa, mladi su na sebi svojstven način prikazali sa kakvim predrasudama, stereotipima i diskriminaciji se oni susreću.

Vršnjački edukatori (koji su u decembru prošli trening vršnjačke edukacije u Tuzli) na radionicama u Tuzli, Brčkom, Vitezu i Doboju bili su: Subašić Eldin, Čokić Merima, Rađen Dejan, Selimbašić Amila, Mujakić Emir, Biković Mirela, Karamujić Emir i Ibraković Nejla. Radionice su završene dodjelom certifikata učesnicima. Temin odvijanja radionica bio je: 9. - 11. februara u Tuzli, 14. - 16.februara u Brčkom, i 16. - 18.februara u Doboju i Vitezu.Održavanje radionica vršnjačke edukacije je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“


„Zaigraj protiv mržnje“

Omladinski resursni centar Tuzla, zajedno sa Katoličkim školskim centrom “Sveti Franjo” iz Tuzle organizovao je turnir u malom fudbalu/nogometu povodom mjeseca februara – Mjeseca akcije “Fudbal za sve”.

Na turniru su učestvovali timovi Elektrotehničke škole, Medrese, Katoličkog školskog centra, Međunarodne gimnazije, Medicinskog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, RGGF-a, i Studentskih domova.

Turnir, pored zabave i animiranja naših mladih da se aktivno bave sportom, za cilj ima poslati poruku da fudbal kao igra ne poznaje razlike i da smo u toj igri svi ravnopravni bez obzira na naše porijeklo, religijska ubjeđenja ili seksualne afinitete. Turnir je podržan od međunarodne organizacije “farenet.org” koja već duže vrijeme ima podršku od velikih klubova iz Evrope i svijeta - poput Manchester City-a, Wigan-a itd. Pobjednici ovogodišnjeg turnira su ekipa Medicinskog fakulteta koja je u finalu pobijedila ekipu Behram begove medrese sa rezultatom 2:0. Nagradu za najboljeg igrača turnira osvojio je Eldar Delić, učenik Behram begove medrese iz Tuzle. Pored nagrada za najboljeg igrača, dodijeljene su nagrade kapitenima ekipa koje su se nadmetale u finalu, kao i nagrade za najboljeg golmana i najboljeg golgetera turnira.


Omladinska grupa ORC Tuzla


Kreativno izražavanje slikanjem


U mjesecu februaru nastavljen je drugi modul psihoedukativne radionice Kreativno izražavanje slikanjem, koju je organiziralo udruženje Amica Educa.

Kreativno izražavanje slikanjem je tehnika koja se koristi za izražavanje vlastitih osjećaja, unutarnjih slika, stanja, ali i izražavanje događaja o kojima osoba još uvijek nije spremna da priča. Važnost slike koja nastaje ogleda se u njenoj emocionalnoj, a nikako u estetskoj vrijednosti. Tokom ovog modula stavljen je akcenat na traumatske događaje, te psihološko i simboličko tumačenje boja i simbola. Cilj radionice jeste suočavanje sa samim sobom, rješavanje unutarnjih konflikata, kao i razvoj vlastite ličnosti.

Radionica je sprovedena 19. i 20. februara, u trajanju od 4h. Predstavljanje i tumačenje unutarnjih slika, koje su nastale u likovnom ateljeu udruženja, realiziralo se tokom oba dana. Pored toga, prvi dan učesnici su radili na „pronalasku“ sebe u ponuđenim crno-bijelim fotografijama, ali su i razgovarali o emocijama koje fotografije donose. Drugi dan su učili o psihološkom značanjenju boja i određenih simbola, te razgovarali o traumatskim događajima, kao i načinu prevazlaženja istih. Iako je psihoedukativna radionica namjenjena svim ljudima koji žele da rade na razvijanju vlastitih kompetencija. Nastavak, treći modul, se očekuje od sredine marta. Na kreativnom izražavanju slikanjem učešće je uzela nova članica Omladinske grupe Omladinskog resursnog centra Nerma Sinančević.


UmiD 13

UMiD (Uči, Misli i Djeluj) je godišnja radionica koja se održava na Ilidži u centru Spajalica. 16 februara počeo je prvi (od ukupno 10) modul, 13-og po redu UMiD-a, i trajao je 3 dana. Sljedeći modul već je organizovan za 16-ti mart. Na prvom modulu, od 90+ prijava, primljeno je 26 učesnika od 18 do 30 godina iz različitih gradova Bosne i Hercegovine. Cilj radionice jeste da se mladi neformalno što više edukuju, i da znanje stečeno tamo prenesu mladima iz svojih gradova. Tokom prvog modula, tema je bila Team-building i Liderstvo, gdje su učesnici kroz mnoge aktivnosti, vježbe i energizere učili kolika je bitnost samog vođe, ali također kolika je bitnost i cjelokupnog tima. Prvi modul se zavrsio 18-tog februara, i učesnici željno isčekuju početak drugog modula.

U ovogodišnjoj genraciji UMiD-a učešće su uzeli novi članovi Omladinske grupe Omladinskog resursnog centra Mrkić Mario, Čokić Merima i Aličić Samira.

Strateško planiranje Vijeća mladih grada Tuzla


Tokom 24. i 25. februara u Kući plamena mira u Tuzli održano jw Strateško planiranje Vijeća mladih grada Tuzla, na kojem su uzeli učešće članovi 14 omladinskih organizacija koje vode Vijeće mladih Grada Tuzla.

Metodolozi koji su vodili proces bili su Dajana Bakić i Emir Bašić, a organizaciju Strateškog planiranja pomogao je grad Tuzla kroz finansijsku podršku koju pruža Vijeću mladih. Tekst će biti dostupan za javnost u toku mjeseca marta.

REDOVNE AKTIVNOSTI ORC I HCA TUZLA
Tokom februara radili smo na održavanju i razvoju komunikacija i koordinacije unutar Omladinske mreže Bosne i Hercegovine (www.omladina-bih.net). U okviru toga smo svakodnevno na mejling listu mreže (posta@omladina-bih.net), ali i na druge adrese u Bosni i Hercegovini i regiji distribuirali informacije interesantne za mlade i omladinski aktivizam u BiH. Vršili smo korespondenciju sa organizacijama i
pojedincima zainteresovanim za rad mreže, odgovarali na upite vezane za određene aktivnosti, edukacije i ostale informacije vezane za aktivizam mladih u BiH. Isto tako, naš projektni tim nastavio je sa apliciranjima za projekte.


PLANOVI HCA/ORC-A ZA MART 2018.


„Mladi protiv nasilnog ekstremizma

Partnerski projekat „Mladi protiv nasilnog ekstremizma“, koji realizujemo u saradnji sa „Proni Centrom za omladinski razvoj“ iz Brčko Distrikta i „PAX for peace“ iz Utrehta Holandija započeo je sa svojom realizacijom u mjesecu februaru. Aktivnosti koje očekuju ORC Tuzla u mjesecu martu su izrada web stranice za projekat, koju ćete moći pronaći na www.nenasilno.ba. Projekat je podržan od strane holandske ambasade u Sarajevu kroz MATRA program.


„Divided past – Joint future“

U toku mjeseca marta planiran je nastavak nacionalne kampanje „Divided past – Joint future“, koju ORC Tuzla provodi sa 19 partnera država Zapadnog Balkana i Turskom, podržanog od strane Evropske komisije.

Podsjećamo, u toku mjeseca februara smo završavali vizuelni identitet kampanje, dok za mjesec mart planiramo realizovati radionice za mlade u Tuzli na temu „Izgradnje mira u BH društvu“ i press konferenciju u Sarajevu na kojoj ćemo prezentovati istraživanje: „Proces pomirenja u državama Zapadnog Balkana i Turskoj: Kvalitativno istraživanje“ koje možete pronaći na:
http://jointfuture.org/news/qualitative-study/

Također, tokom Marte u sklopu projekta Divided Past – Joint Future planirana je radionica za mirovne aktiviste, koji će imati priliku da se upoznaju sa Kintsugi tehnikom, te kroz aktivnosti Fleš moba i Vremenske kapsule ukažu na značaje pomirenja na Balkanu.

U sklopu ove kampanje planirani su okrugli stolovi i diskusije u Tuzli, Banja Luci i Sarajevu, praćene press konferencijama, na kojima ćemo putem medija javnost šire upoznati o istraživanju pod nazivom: „Proces pomirenja u državama zapadnog Balkana i Turske“.

Ovaj tekst je napisan kao dio projekta Divided Past – Joint Future, te u sebi ne sadrži, niti predstavlja mišljenja ni stajališta Evropske Unije, njenih institucija i tijela. Odgovornost za informacije i poglede iznešene u tekstu snosi u potpunosti sam autor teksta.

 

Anna Lindh

Omladinski resursni centar


Insight on Conflict

 

    KULT BiH   SEEmotion
             
GEC Bosnia   PRONI Brcko   Transparency International   XY asocijacija
             
             
Omladinska mreža Bosne i Hercegovine - Youth network of Bosnia and Herzegovina - Омладинска мрежа Босне и Херцеговине