Omladinska mreza BiH
Grin FB           Grin FB
OMBiH               ORC
Pocetna Historijat Bilten O nama Clanice mreze
 

AKTIVNOSTI ORC/HCA U OKTOBRU 2017.


Međunarodna konferencija „Obrazovanje za dijalog (Educate for Dialogue) u Euro-mediteranskoj regiji, Piran, 9. – 10. oktobar

Konferenciju koja je održana je 9. i 10. oktobra u Piranu, Slovenia, organizovala je Anna Lidh Fondacija u saradnji sa Ministarstvom Vanjskih poslova Republike Slovenije, Ministarstvom obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovenije i Euro-mediteranskim Univerzitetom (EMUNI).

Emil Balavac, predstavnik Omladinskog kluba Pod istim suncem Jablanica, članice ALF BiH, pozvan je da govori kao uvodničar na panelu „Globalni trendovi u interkulturalnom građanskom obrazovanju“, te da predstavi dobru praksu ostvarenu kroz projekat „Learning indeed“ koji je podržala Anna Lindh Fondacija.

On se u svom govoru osvrnuo na važnost dijaloga i obrazovanja u Euro-mediteranskoj regiji, sa osvrtom i na Bosnu i Hercegovinu. Emil je govorio i o važnosti dijeljenja informacija i znanja, povezivanju na svim poljima u cijelom regionu, ali i o bitnosti učešća mladih kao aktivnih sudionika u svim tim procesima, kao i u rješavanju izazova koje susrećemo u regionu.

Pored uvodnog govora učesnicima konferencije Emil je predstavio i rezultate "Learning indeed" jednogodišnjeg projekta, koji je imao za cilj da doprinese razvoju interkulturalnog dijaloga među marginalizovanim mladima iz Euro-mediteranske regije obrazujući ih o drugima i 'drugačijima', upoznavajući ih sa stereotipima, predrasudama, diskriminaciji i ksenofobiji, te načinima kako se boriti sa ovim negativnim trendovima.

Ova konferencija je imala za cilj da otvori debatu i zagovara interkulturalno građansko obrazovanje kao centralni alat za interkulturalni dijalog, i da pruži set preporuka za vlade, škole, trenere i druge relevantne aktere u regionu. Pored toga, konferencija je pružila priliku za umrežavanje i dijeljenje dobrih praksi, te kreiranje zajedničkog pristupa promociji interkulturalnog građanskog obrazovanja.

Na konferenciji je predstavljen i nedavno objavljeni Priručnik za interkulturalno građansko obrazovanje u Euro-mediteranskoj regiji Anna Lindh Fondacije.

Učesnici, njih preko 100, na konferenciji iz zemalja Euro-mediteranske regije pored ostalih bili su profesori, isatraživači, predstavnici vladinih institucija Repoublike Slovenije, univerziteta, međunarodnih organizacija, UN-a, Vijeća Evrope, institucija Evropske unije, kao i predstavnici medija i organizacija civilnog društva.

 

„Mladi za bolju budućnost“

U okviru projekta „Mladi za bolju budućnost“ koji realizuju članovi Omladinskog resursnog centra u mjesecu oktobru sniman je i emitovan video pod nazivom „Život u Tuzli, 2017. Godina“. Video možete pronaći na sljedećem linku: https://www.facebook.com/ORCTuzla/videos/1548994761815457/
Sve čitatelje pozivamo da isti podijele na svojim profilima i na taj način podrže našu želju za društvo mladih bez diskriminacije.

Objavljivanje ovog video materijala je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“

 

Društvene mreže i borba protiv terorizma

U glavnom gradu Republike Austrije, Beču je 11. i 12. oktobra održan trening na temu izazova koje nosi govor mržnje i ekstremizam na društvenim mrežama, a u organizaciji Facebook-a i OSCE-a. Dvodnevnom treningu prisustvovali su učesnici iz čitave Evrope koji su imali priliku da se umreže i razmjene svoja iskustva. O radu Omladinskog resursnog centra na ovim aktivnostima u Bosni i Hercegovini govorio je naš predstavnik Slobodan Blagovčanin.

 

RYCO info sesija

U prostorijama fondacije „Network“ u Sarajevu u četvrtak 26. oktobra održana je info sesija o pozivu za projekte koje je raspisala Regionalna kancelarija mladih za saradnju Zapadnog Balkana. Tokom tročasovne prezentacije, učesnici su se mogli upoznati sa uslovima za apliciranje na gore spomenute fondove.

Zainteresovane organizacije više informacija mogu pronaći na stranici: www.RYCOWB.orgOmladinska grupa ORC Tuzla

Samit mladih (Re:Generacija)
U Sarajevu je od 29. septembra do 1. oktobra 2017 godine održan Samit mladih, u sklopu programa „Re:Generacija“. Samit je okupio 150 mladih iz 10 opština u BiH: (Jajce, Stolac, Drvar, Doboj, Brčko, Kotor Varoš, Gorni Vakuf/Uskoplje, Zvornik, Sanski Most i Prijedor)

Cilj Samita, koji se realizuje uz podršku USAID-a, je da pruži učesnicima priliku da učestvuju u nizu radionica, panela i plenarnih sesija na teme kao što su: pomirenje, kultura mira, rješavanje problema u lokalnim zajednicama kroz implementaciju projekata koji zagovaraju pomirenje, kao i ulogu koju film može imati u tom procesu. Organizatori Samita su Međunarodni republikanski institut (IRI) i Magacin Kabare.

Predstavnici Omladinske grupe Omladinskog resursnog centra su bili Amila Selimbašić i Emir Karamujić.

Konflikt i konflikt transformacija
U Tuzli je 11.10.2017. godine održana radionica na temu konflikta i konflikt transformacije. Radionica je održana u Američkom kutku JU Biblioteke „Derviš Sušić“. Učesnici ovog dogadaja su bili predstavnici koalicija iz Tuzle.

Glavni cilj radionice jeste da se uvježbaju vještine konstruktivnog rješavanja sukoba. Kroz radionicu su učesnici imali priliku proći kroz kratak teoretski prikaz i jedan primjer bliže ispunjavanju načina za rješavanje problema na zadovoljstvo dvije strane.

Predstavnici Omladinske grupe Omladinskog resursnog centra u Tuzli su bili Amina Džafić i Emir Karamujić

 

Jačanje mehanizma za borbu protiv diskriminacije i krivičnih djela počinjenih iz mržnje u Tuzli
19. oktobra je u Tuzli održan okrugli sto na temu „Jačanje mehanizma za borbu protiv diskriminacije i krivičnih djela počinjenih iz mržnje u Tuzli“. Cilj je bio uspostava saradnje nevladinih organizacija s institucijama nadležnim za postupanje u slučajevima diskriminacije. Na okruglom stolu su se okupili predstavnici policije, sudova, Komisije za ljudska prava i slobode Gradskog vijeća Tuzla i nevladinih organizacija. Učesnici su razgovarali o jačanju kapaciteta predstavnika civilnog društva kako bi, primjenom relevantnih instrumenata i mehanizma, učinkovito prepoznali, izvještavali i reagirali u slučajevima diskriminacije.

Organizator okruglog stola je Koalicija za borbu protiv mržnje iz Tuzle, uz podršku misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Na okruglom stolu su prisustvovale i članice Omladinske grupe Omladinskog resursnog centra Tuzla, Merita Sokoli i Amila Selimbašić.

 

Dan Ujedinjenih Nacija
U Američkom kutku Tuzla je 24. oktobra održana radionica povodom Dana Ujedinjenih nacija. Cilj radionice je informisanje ljudi o svrsi, ciljevima i dostignućima UN- a, informisanje o UN- u u Bosni i Hercegovini i diskusija o Ciljevima održivog razvoja i njihovoj implementaciji u BiH. Nakon završetka radionice učesnicima su dodijeljeni certifikati za učešće u radionici.

Radionica je realizovana u organizaciji Omladinske grupe Omladinskog resursnog centra i YES Alumni Bosnia and Herzegovina.

Edukaciju su vodili Emir Karamujić ispred OGORC- a i Pavle Lakić ispred YES Alumni BiH.

 

REDOVNE AKTIVNOSTI ORC I HCA TUZLA


Tokom oktobra radili smo na održavanju i razvoju komunikacija i koordinacije unutar Omladinske mreže Bosne i Hercegovine (www.omladina-bih.net). U okviru toga smo svakodnevno na mejling listu mreže (posta@omladina-bih.net), ali i na druge adrese u Bosni i Hercegovini i regiji distribuirali informacije interesantne za mlade i omladinski aktivizam u BiH. Vršili smo korespondenciju sa organizacijama i pojedincima zainteresovanim za rad mreže, odgovarali na upite vezane za određene aktivnosti, edukacije i ostale informacije vezane za aktivizam mladih u BiH. Isto tako, naš projektni tim nastavio je sa apliciranjima za projekte za narednu godinu.

 

Anna Lindh

Omladinski resursni centar


Insight on Conflict

 

    KULT BiH   SEEmotion
             
GEC Bosnia   PRONI Brcko   Transparency International   XY asocijacija
             
             
Omladinska mreža Bosne i Hercegovine - Youth network of Bosnia and Herzegovina - Омладинска мрежа Босне и Херцеговине