Omladinska mreza BiH
Grin FB           Grin FB
OMBiH               ORC
Pocetna Historijat Bilten O nama Clanice mreze
 

AKTIVNOSTI ORC/HCA U FEBRUARU 2019.

SLJEDEĆI KORACI: Budućnost suočavanja sa prošlošću na zapadnom Balkanu
U Sarajevu je 25. februara organizovan prvi sastanak i zvanična prezentacija projekta “Sljedeći koraci: Budućnost suočavanja sa prošlošću u regionu Zapadnog Balkana”. Cilj sastanka, organizovanog od strane Centra za postkonfliktna istraživanja (CPI) Sarajevo i Memria Beograd, bio je doprinijeti audio/video arhivi izjava ljudi koji rade na različitim inicijativama u procesu suočavanja sa prošlošću širom regiona.Svrha ovog projekta je da pomogne državama koje su osnovane na teritoriji bivše Jugoslavije, i društvima, da ostvare ciljeve tranzicijske pravde kao što su istina, odgovornost, uspostavljanje vladavine prava, pomirenje i trajni mir. Sastanku su prisustvovali predstavnici akademske zajednice, organizacija civilnog društva i udruženja žrtava koji rade u oblasti suočavanja s prošlošću, ljudskih prava i tranzicijske pravde u Bosni i Hercegovini. Ispred ORC Tuzla sastanku je prisustvovao Miralem Tursinović. Više o o projektu na: www.nextstepsbalkans.org

IZBORI se za RAVNOPRAVNOST
U Sarajevu je 28.02.2019.godine održana radionica za volontere u sklopu projekta „IZBORI se za RAVNOPRAVNOST“.

Fokus građanske inicijative ”IZBORIMO se za RAVNOPRAVNOST” je na društvenom i ekonomskom osnaživanju žena za budućnost Bosne i Hercegovine. Projekat se zalaže za punu implementaciju Zakona o ravnopravnosti spolova i kreiranje zajednice(platforme), koja će biti sredstvo svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine. Jedan od ciljeva kampanje jeste prikupiti 100 000 potpisa podrške inicijativi za rodnu ravnopravnost! 100.000 potpisa je snaga kojom će se podstaknuti donosioci odluka na puno poštivanje Zakona o ravnopravnosti.

Regionalna laboratorija za društvene inovacije
U Podgorici je od 11. do 14. februara održana Regionalna laboratorija za društvene inovacije.

Regionalna laboratorija za društvene inovacije je nastavak Nacionalnih laboratorija za društvene inovacije koje su održane u zemljama Zapadnog Balkana i u Turskoj. Regionalna laboratorija je aktivnost organizovana u sklopu projekta Podijeljena prošlost – Zajednička budućnost, na kojem radi 19 organizacija sa Zapadnog Balkana i iz Turske. Cilj Regionalne laboratorije je analizirati sve zaključke Nacionalnih laboratorija i kreirati 7 društvenih inovacija na nivou prototipa, kao i testirati metodologiju za razvoj društvenih inovacija na polju pomirenja i izgradnje mira kao i testirati međusektorski pristup i saradnju na problematici.

Na Regionalnoj laboratoriji za društvene inovacije su učestvovali predstavnici civilnog (nevladinog) sektora, javnog (vladinog) i biznis (privatnog) sektora koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova, Albanije i Turske.

Domaćin laboratorije je bila organizacija iz Crne Gore, Forum MNE.

Emir Karamujić i Slobodan Blagovčanin su prisustvovali Regionalnoj laboratoriji za društvene inovacije kao predstavnici Omladinskog resursnog centra Tuzla i kao predstavnici civilnog sektora.

„Jačanje omladinskog aktivizma u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini: Znanje in, Korupcija Out“
Završna konferencija projekta „Jačanje omladinskog aktivizma u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini: Znanje in, Korupcija Out“, koji se u 10 odabranih gradova / opština u BiH implementirao u periodu od 1. marta 2017. godine do 28. februara 2019. godine održana je u Sarajevu 20. februara 2019.

Cilj projekta koji su zajednički implementirali Udruženje Medijske inicijative i Centar za razvoj omladinskog aktivizma iz Sarajeva bio je da ojača glas i prisustvo mladih u antikorupcijskim aktivnostima koje se trenutno provode u Bosni i Hercegovini.

Tokom dvije godine, to je rađeno u tri dimenzije: Jačanje vještina mladih za učešće u antikorupcijskim akcijama, Podizanje svijesti i edukacija o fenomenu korupcije i Realizacija antikorupcijskih akcija.
U projektnim aktivnostima koje su održane u deset odabranih gradova i opština u BiH (Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Tuzla, Brčko, Bihać, Istočno Sarajevo, Prijedor, Zenica i Foča) učestvovalo je preko 200 mladih, a održan je niz treninga, studijskih posjeta, uličnih akcija i javnih događaja. Mladi su osim toga učestvovali i u provođenju monitoringa rada javnih institucija, pisali tekstove o svom doživljaju korupcije, osmišljavali radove na temu borbe protiv korupcije i sl.

Na konferenciji koja je održana 20. februara ove godine predstavljeni su rezultati projekta i nalazi iz istraživanja o korupciji, a razgovarali smo i o dvije važne teme: ulozi medija u borbi protiv korupcije i načinima motivisanja mladih na osnovu pozitivnih iskustava NVO sektora. Također, na konferenciji su predstavljeni najbolje ocijenjeni radovi pristigli na konkurs za najbolji foto, video i tekstualni rad na temu borbe protiv korupcije.

Jedan od panelista na konferenciji i predstavnik omladinskog antikoruptivnog tima iz Brčkog je bio Emir Karamujić, član ORC Tuzla.

„Zajednice na prvom mjestu“
Hope and Homes for Children BiH, u saradnji sa partnerskim organizacijama iz drugih zemalja Zapadnog Balkana (Centre for Legal Civic Initiatives Albanija, Partners Center for Conflict Management Kosovo, Centre for Common Ground Makedonija i Kulturni centar DamaD Srbija), realizira projekat „Zajednice na prvom mjestu“, finansiran od strane Evropske komisije.

Projekat ima za cilj da osnaži organizacije civilnog društva (uključujući one koje se bave pitanjima mladih, ženskih prava i vjerskih organizacija) i omogući im da postanu efikasni i odgovorni društveni akteri, te da stvori zajedničku platformu za Organizacije civilnog društva (OCD), što će im obezbijediti mogućnosti za unapređenje regionalne saradnje i koordinacije između sve većeg broja lokalnih (grassroot) organizacija, relevantnih OCD-a i drugih aktera u zajednici koji se bave pitanjem prevencije ove problematike. Na taj način će se obezbjediti pristup cjelovitog uključivanja društva u prevenciju i suzbijanje nasilnog ekstremizma, što je jedno od prioritetnih pitanja za vlasti.

Aktivno učešće ispred ORC-aTuzla na prezentaciji projekta i kreiranja hub-a za potrebe istog uzeli su Slobodan Blagovčanin i Mirela Biković.


KORA 6
Šesta Konferencija omladinskog rada Republike Srpske, koju organizuje Mreža omladinskih centara za trening, razvoj i animaciju Republike Srpske u saradnji sa Institutom „Perpetuum mobile – centrom za razvoj mladih i zajednice“ iz Banja Luke i Ministarstvom porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske održana je ove godne u Banja Luci. Teme Konferencije su između ostalog bile i administrativno-finansijska opterećenja za omladinske organizacije u Republici Srpskoj, prilike za mlade i prenošenje pozitivnih primjera iz prakse omladinskog rada iz regiona i Evropske Unije, te međusobna saradnja.

Ispred Omladinskog resursnog centra Tuzla učešće su uzeli Mirela Biković i Slobodan Blagovčanin.

Građani protiv terorizma - CAT
Tokom mjeseca februara, nastavili smo sa našim redovnim aktivnostima u sklopu projekta „Građani protiv terorizma – CAT“. Naše mačke su nastavile da oduševljavaju javnost na društvenim mrežama, a ovog mjeseca za sve naše pratioce obradovali maskicama za mobilne uređaje sa motivima CAT-a.
Ukoliko još uvijek ne pratite naše mačke – pozivamo vas da to učinite na:
www.facebook.com/CATBiH

 

Omladinska grupa ORC Tuzla


Sastanak Omladinske grupe Omladinskog resursnog centra Tuzla
U srijedu, 27.02., u prostorijama Omladinskog resursnog centra Tuzla održan je sastanak omladinske grupe Omladinskog resursnog centra.

Na sastanku su se članovi upoznali sa novim koordinatorom omladinske grupe Benjaminom Burekom.

Tokom sastanka otvorili mnoge teme, te su donešene nove odluke i ideje za nastavak rada omladinske grupe tokom 2019. godine.
Na sastanku su članovi bili jako aktivni i predložili su mnoštvo ideja, a neke od tih ideja su:

1. Mjesečno druženje sa svim članovima
2. Mjesečna aktivnost grupe (ulične akcije, posjete školama i još razne manifestacije)
3. Godišnja aktivnost grupe (projekti)

 

Anna Lindh

Omladinski resursni centar


Insight on Conflict

 

    KULT BiH   SEEmotion
             
GEC Bosnia   PRONI Brcko   Transparency International   XY asocijacija
             
             
Omladinska mreža Bosne i Hercegovine - Youth network of Bosnia and Herzegovina - Омладинска мрежа Босне и Херцеговине